Magyarország soros V4 elnöksége kapcsán, Bukarestben a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében 2018. június 5-én került sor a Visegrádi Négyek családi házai 2017 című vándorkiállítás bemutatására, illetve a családi házak témaköréhez kapcsolódó szakmai konferenciára

A vándorkiállítás a Visegrádi Négyek Építészeti Társulása kiemelkedő eseménye, amelyen a tagországok tíz-tíz zsűrizett családi háza kerül bemutatásra minden évben, melyeket a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák építészszövetségek választanak ki. A magyar családi házakat az Év Háza Díj kuratóriuma zsűrizi. Ennek a nemzetközivé vált programnak a célja, hogy új utakat nyisson a fiatalok felé, nemcsak az építészképzésben, a mesterek és tanítványok viszonyában, de a régió többi országa számára is. Ezért is tartottuk rendkívül fontosnak, hogy 2013 után – akkor is a V4 magyar elnökség kapcsán – újra bemutatásra kerüljön a Visegrádi Négyek Családi Házai projekt legfrissebb anyaga.

Fotó: KKM

A Bukarestben bemutatott vándorkiállítást kiemelt szakmai érdeklődés kísérte és a hozzá kapcsolódó konferencia előadásain olyan kérdések merültek fel, mint: hogyan lakunk? Milyen otthonokra vágyunk? Milyen családi házakat építünk? Milyenek azok a megépült családi házak, amelyek építészeti kultúránk részévé válnak? Az előadások arra világítottak rá, hogy a térségben a családi házak építészeti tendenciái megegyeznek, úgy az építőművész szempontjából, mint a megrendelő víziójában, és az építészeti nyelvezet is ugyanaz.

Fotó: KKM

Nicolae Țarălungă, az IHS Románia (Institute for Housing and Urban Development Studies Romania) igazgatótanácsának tagja, A lakás, egy jól ismert, régi, de mindig aktuális téma címmel vezette fel a konferenciát, rámutatva arra, hogy az építészek által megtervezett házakat sokkal több tényező befolyásolja, mint csupán a megrendelő és az építőművész, valamint a kivitelező viszonya. 

Fotó: KKM

A bevezetőhöz kapcsolódóan Borsos András, a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselője ismertette a Visegrádi Négyek Családi Házai projektet, mely 2018-ban immár 10. alkalommal lett meghirdetve. A részletes és a közönség által román kontextusban rendkívül hasznosként méltatott előadás Családi ház – a társadalom indikátora és az építészet nyelve címmel került bemutatásra, mely a jelen kiállítás tárgyát képező négy ország 16 családi házát mutatta be, megerősítve azt, hogy a Közép-kelet európai térségben a családi házak építészeti tendenciái megegyeznek. 

(Forrás: KKM)