A 2018. június 15-17. közt között megrendezett Szczecini Szabadtéri Irodalmi Fesztivál vendége a magyar kultúra volt: a Magyarországtól legtávolabb eső lengyel nagyvárosban a megjelenés a legújabb könyvújdonságokra, és a visegrádi elnökségre összpontosított. A rendezvény a Publishing Hungary Program, és Magyarországi Visegrádi Elnökség keretében és támogatásával valósult meg a Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében.

A program nagy figyelmet kiváltó, szép eleme volt az ArtMarket által készített Young Visegrad Photography kiállítás. A fiatal visegrádi fotóművészek munkásságát bemutató tárlat a fesztivál egyetlen képzőművészeti programjaként, közvetlenül a színpad mellett kapott helyet. 

Fotó: KKM

A fesztivál 18 m2 alapterületű magyar könyves standján az elmúlt időszakban megjelent közel 80 kiadványt lehetett megvásárolni és külön visegrádi polc mutatta be a varsói Cseh Centrum és a Szlovák Intézet által ajánlott köteteket.  

Június 15-én Visegrádi Irodalmi Műhely is helyet kapott a fesztiválon. A Książnica Pomorska, azaz a Tengermelléki Könyvtár épületében, visszaidézve a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadban nagy sikert aratott „Ismerd meg a magyar irodalmat” sorozatot, ezúttal visegrádi kiegészítéssel valósult meg. A régió irodalmát bemutató műhelyfoglalkozáson, amelyet Irena Makarewicz műfordító és Tomasz Grabinski diplomata, bohemista vezetett, szó esett a legfontosabb közelmúltban megjelent irodalmi művekről és a cseh-szlovák-lengyel és magyar irodalmi kapcsolódásokról. A rendezvény bevezetőjében a könyvtár külkapcsolatokért felelős vezetője külön méltatta a visegrádi együttműködés kulturális értékeit. 

Fotó: KKM

Kihasználva az alkalmat, hogy a könyvfesztiváli vendéginek soraiban nem pusztán neves költők, de remek műfordítók is érkeztek Szczecinbe, kerekasztalbeszélgetésre is sor került arról, hogyan jelenik meg a visegrádi idea, a közép-európaiság a régió szerzőinek műveiben, illetve, hogy milyen támaszt ad mindez a jövő nemzedékek számára. A rendezvényen Kemény István és Kántor Péter költők mellett felszólalt Bohdan Zadura költő, Teresa Worowska és Irena Makarewicz műfordítók, Pawel Nowakowski kiadóvezető, a helyi Elewator c. lap főszerkesztője, valamint a szczecini egyetem több tanára is. 

(Fotó: KKM)