2018. február 22-25. között a szentpétervári Velikan Park filmszínházban került megrendezésre a visegrádi országok közös filmhétvégéje, melynek keretében a 4 ország egy-egy filmje került bemutatásra.

A visegrádi együttműködés 25. évfordulóján, 2016-ban főkonzulátus által kezdeményezett fesztivál idén már 3. alkalommal került megrendezésre a szentpétervári magyar, cseh, szlovák képviseletek és a lengyel kulturális intézet közös szervezésében. A filmesztivált a V4 elnökséget betöltő Magyarország képviseletében Nagy Gábor Ferenc főkonzul nyitotta meg, aki beszédében kitért a visegrádi együttműködés történetére, jelenlegi céljaira, közös értékeire.

Fotó: KKM

A programot a nagysikerű magyar film, a Kincsem nyitotta meg, melynek szövegét a szentpétervári Állami Egyetem magyar részlegének tanárai és diákjai fordították oroszra. A teltházas vetítésen a film nagy sikert aratott.

A V4 Filmfesztiválhoz kapcsolódóan Nagy Gábor Ferenc főkonzul meghívást kapott a szentpétervári televízió reggeli élő adásába, ahol a visegrádi országok együttműködéséről, a magyar filmgyártás sikereiről esett szó. 

A V4 filmfesztivált a helyi sajtóban, a közösségi médiákban, valamint együttműködő partnerünk, a Cinemafia honlapján népszerűsítettük.

(Forrás: KKM)