Február 11-én Varsóban rendezték meg a Visegrádi kották című koncertet. A népszerű lengyel előadóházaspár, Sebastian Wypych és Anna Wandtke mellett Lisztes Jenő neves cimbalomművész, valamint Cséki Kálmán léptek fel. A műsoron minden V4-es ország zenei örökségét megjelenítette több felcsendülő mű.

A közép-európai, világzenei est koncepciója jól tükrözte a V4 küldetését: közép-európai gyökerekből indulva egész Európa, sőt, a tengeren túli kultúra felé is nyitott. A „populárisabb”, közérthetőbb formában megfogalmazott komolyzenei program a helyi közönség széles spektrumát vonzotta. Tovább emelte az est fényét, illetve erősítette a koncert V4-es jellegét, hogy azon megjelent Szlovákia és Csehország varsói nagykövete is.

Kovács Orsolya misszióvezető rövid üdvözlőbeszédében szintén a közép-európaiság gondolata játszotta a központi szerepet. Kiemelte a koncert egyik „főszereplőjének” a cimbalomnak a szimbolikus, jellegét mint olyan hangszerét, amely tipikusan a térséghez kötődik. Sebastian Wypych, a kvartett vezetője köszöntőjében pedig külön kiemelte a V4-es térség kiemelt szerepét a program összeállításában.

(Forrás: KKM)