A 2017-2018-as magyar V4-elnökség prágai ünnepi zárókoncertjére június 26-án került sor, a Szt. Lőrinc templomban, a Prágai tavasz rendezvénysorozat egyik kiemelten kedvelt helyszínén.

A Prágai Magyar Intézet által szervezett zongoraesten Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanszékvezető tanára a visegrádi országok szerzőinek műveiből adott elő. A programon elhangzott Leoš Janáček (Szonáta 1905.X.1), Fryderyk Chopin (f-moll ballada Op. 52), Ján Cikker (Sonatina Op. 12 no. 1) egy-egy darabja, valamint Bartók Béla Improvizációk magyar parasztdalokra, Op. 20 című műve.

Fotó: KKM

Szintén aznap, június 26-án láthatta a közönség a prágai Kongresszusi Központban a Visegrádi Csoport hivatásos néptáncegyütteseinek gálaműsorát, a V4 TÁNCÜNNEP címet viselő rendezvényt.  

A Magyar Állami Népi Együttes (Magyarország), az Ondrás Művészegyüttes (Csehország), a Śląsk Ének- és Táncegyüttes (Lengyelország) és a SĽUK Szlovák Népművészeti Egyesület (Szlovákia) közös produkciójának zenei szerkesztője Pál István „Szalonna”, rendezője Mihályi Gábor. 

A Táncünnep egy virtuális utazás térben és időben, az együtt- és egymás mellett élés hű lenyomata, a népek és kultúrák egymásra hatásának ékes bizonyossága. A produkcióban a magyar, a cseh, a szlovák, a lengyel tájak évszázados hagyományai elevenednek meg egy színes forgatagban. Azonban nemcsak a nemzeti jegyek, karakterek, különbözőségek fókuszálódtak, hanem az azonosságok, hasonlóságok is. Így természetes módon muzsikáltak együtt a zenészek, szólaltak meg anyanyelvükön a megőrződött „vándordallamok”, és táncoltak együtt magyar szlovákkal vagy cseh lengyellel. 

A rendezvény a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából, a 2017-2018-as magyar V4-elnökség keretében valósult meg.

(Forrás: KKM)