2018. február 26-án a Kurdistan University Hewler egyetem auditóriuma adott otthont Magyarország Erbili Főkonzulátusának 'History of Science in the V4 Countries - our Contribution to the Universal Science' című V4-es tudománydiplomáciai rendezvénye számára.

A rendezvényre meghívták a Kurdisztáni Regionális Kormány Külügyminisztériumán keresztül a kormány valamennyi tagját és a teljes diplomáciai testületet. Meghívást kaptak továbbá a kereskedelmi és iparkamarák vezetősége, a Kurdisztáni Régióban működő egyetemek rektorai, dékánjai valamint egyetemenként 4 tehetséges diák és a Régió jelentős üzletemberei.

 Fotó: KKM

A rendezvény dr. Vezekényi Csaba főkonzul beszédével vette kezdetét, méltatta a kurd biztonsági erők munkáját, melyek biztonságossá teszik a Kurdisztáni Régiót, valamint megköszönte a Kurdistan University Hewler rektorának, hogy biztosította a rendezvény helyszínét.

Beszédében bemutatta a V4 együttműködést, annak alapjait, és figyelmébe ajánlotta a Kurdisztáni Régió egyetemei vezetőségének és diákjainak a V4 országokat, különös tekintettel a V4-ek által biztosított ösztöndíj programokra, kiemelve a Stipendium Hungaricum programot. Hangsúlyozta, az EU legnagyobb mértékű gazdasági növekedését felmutató V4 országokban érdemes befektetni és üzleti partnereket választani.

Fotó: KKM

 A Kurdistan University Hewler egyetem rektora szintén felszólatl, megköszönte, hogy az egyetemet választották a rendezvény helyszínéül és röviden bemutatta a Kurdisztáni Régió miniszterelnöke, Necsirvan Barzani által alapított egyetemet.

 Fotó: KKM

Az előadás első felét Dr. Farhang Mohammed, a Szalahaddin Egyetem tanára és a Kurd-Lengyel Baráti Társaság elnöke tartotta. Dr. Farhang bemutatta a lengyel és a cseh tudomány nagyjait és a nevükhöz fűződő találmányokat.

 Az előadás szünetében az MNKH által készített Magyarországot bemutató film került levetítetésre. Fotó: KKM

Az előadás második felét Dr. Mayer Ádám, a Kurdistan University Hewler oktatója tartotta a szlovák és a magyar feltalálókról és találmányaikról. A rendezvény az előadást követően az üzletemberekkel folytatott kötetlen beszélgetéssel zárult.

(Forrsá: KKM)