Visegrádi Csoport (V4) és Jordánia politikai igazgatói 2018. május 9-én folytattak megbeszéléseket Ammanban, Jordániában. A V4 magyar elnökségét Benkő Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte. A tárgyalások középpontjában a V4 és Jordánia kapcsolatai, valamint az aktuális regionális ügyek álltak.

A V4 országok nagyra értékelik Jordánia szerepét és humanitárius erőfeszítéseit, amivel jelentősen hozzájárul a Szíriából tömegesen érkező menekültek jelentette kihívások kezeléséhez. A Visegrádi Csoport politikai igazgatói leszögezték, hogy országaik továbbra is támogatják Jordániát, egyebek mellett fejlesztési és humanitárius projektekkel, bilaterális alapon és Európai Uniós keretekben egyaránt.

Fotó: KKM

Jordánia kétségtelenül egy az EU szomszédságában lévő azon országok közül, melyek a leginkább képesek arra, hogy megfelelő módon kezeljék a terrorizmus okozta kihívásokat. Nagyra értékeljük Jordánia szerepét a terrorizmus elleni harcban, illetve a vallási szélsőségek elleni fellépésben, továbbá a vallásközi béke terjesztésében.

(Forrás: KKM)