Február 13-án, Magyarország V4 elnökségének keretében Csehország, Lengyelország, Magyarország, és Szlovákia politikai igazgatója egész napos konzultációt folytattak amerikai partnereikkel az State Departmentben. A V4 politikai igazgatók örömmel fogadták az együttműködés elmélyítését az Egyesült Államokkal mint stratégiai partnerrel, és természetes szövetségessel számos geopolitikai kérdésben.

A politikai igazgatók február 13-i konzultációján a résztvevők olyan kérdéseket vitattak meg, mint az európai szomszédság stabilitása, az energiaügyi együttműködés és a regionális biztonság.

Fotó: KKM

Magyarország a V4 elnökeként arra törekszik, hogy tovább erősítse az Egyesült Államok és a visegrádi országok szövetségét, és egységes megközelítést szorgalmazzon a regionális biztonsági kihívásokat illetően. Az energiaellátás biztonságát illetően a V4 országok továbbra is aktívan támogatják a Három Tenger Kezdeményezés napirendjét. A transzatlanti biztonság területén, a V4-ek vezető támogatói a NATO európai pilláre megerősítésének. Az elkötelezettség jegyében a Visegrádi országok jelentős erőforrásokkal járultak hozzá a Balti-térség biztonságának megerősítéséhez. 

A V4 politikai igazgatók a látogatás alkalmával megbeszélést folytattak Thomas Shannonnal, a State Department ügyekért felelős államtitkárával, Wess Mitchellel a State Department európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárával, továbbá a Nemzetbiztonsági Tanács és a Védelmi minisztérium tisztségviselőivel. A felek megállapodtak a közös érdekű konkrét projektek mentén való együttműködésről, ezáltal erősítve a transzatlanti együttműködés USA-V4 pillérét. 

(Forrás: KKM)