A V4 országokból érkezett énekkarok bevonásával nagy sikerű kórustalálkozót szerveztek a kassai Művészetek Házában (Dom Umenia). A Lengyelországból, Csehországból, Magyarországról érkezett énekkarok, valamint a szlovákiai fellépők Kodály Zoltán darabokat adtak elő, vagy olyan műveket énekeltek, melyeket a kórusok az ő zenepedagógiájának módszereivel tanultak be.

A Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából meghirdetett Kodály emlékévhez kapcsolódóan november 12-én Kassán a Művészetek Házában V4 Nemzetközi Kórustalálkozójára került sor. 

Fotó: Nemethiphotos

A rendezvény fővédnöke Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja volt, aki ünnepi köszöntőjében üdvözölte a fesztivál résztvevőit és a megjelent vendégeket. Elmondta, hogy a hangverseny a V4-es együttműködés szellemiségében valósul meg, ami a kultúra területére is kiterjeszthető.

A műsort a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola Kicsinyek Kórusa nyitotta meg népdalokkal és gyermekdalokkal Velkey Mária vezénylésével, majd őket követte a szlovákiai Jozef Adamovič Konzervatórium leánykara a Tempo és az 50 éve megszakítás nélkül működő Csengettyű kórus népes csapata Kekeňák Szilvia és Ferencei Andrea karnagyok irányításával.

Fotó: Nemethiphotos

A második felvonásban Kodály zongoraművek hangzottak el Obbágy Márta nyíregyházi zongaraművész tolmácsolásában, majd a csehországi Brünnből az Ars Brunensis vegyeskar és a lengyelországi Octava Ensemble mutatkozott be. A műsort a világszínvonalú Cantemus Gyermekkar előadása zárta Szabó Dénes vezénylésével.

Fotó: Nemethiphotos

A hangversenyterem előtti térben az érdeklődők megtekinthették a Kodály Zoltán életét bemutató „Örvendjen az egész világ” című, a KKM gondozásában elkészült vándorkiállítást is, amit terveink szerint konzuli kerületünk nagyobb városaiban is bemutatunk majd.

(Forrás: KKM)