2018. május 10-én a Ljubljanai Balassi Intézetben két kiállítás nyílt a V4 Connects Art and Design című rendezvény keretén belül. A Szirmay Zsanett textilművész által megalkotott Soundweaving – V4 Edition a visegrádi országok közös kulturális örökségére reflektál cseh, lengyel, szlovák és magyar keresztszemes hímzés motívumvilágát bemutató textilinstallációival.

A bemutatott minták és a zenelejátszó segítségével dallamokká alakuló motívumok a közös értékekből építkező Visegrádi Csoport országai közötti köteléket illusztrálják. A lézervágott textilek árnyalatai között fekete, fehér és homokszín szerepel – ezek az árnyalatbeli eltérések a régió sokszínűségére, az országok történelmének összefonódására utalnak. A motívumok zenei átírását Vikukel Dániel zenész, zeneszerző fejlesztette a lyukszalagos zenelejátszó zengőfésűire.

Fotó: KKM

Az Entrée V4 a Visegrádi Csoport országaiban diplomázó hallgatók 2017-es diplomamunkáiból nyújt válogatást. Az öt egyetem hallgatóinak fotográfiáiból, festményeiből, grafikáiból, szobraiból és vegyes technikájú alkotásaiból álló kiállítás a SoundWeaving – V4 Edition kiállítással együtt kilenc helyszínen mutatkozik be a régió nagyvárosaiban, amelyek közül Ljubljana az egyetlen, amely nem V4-es tagországban található. 

Fotó: KKM

A megnyitó ünnepségen Molnár-Gábor Bíborka, a Balassi Intézet vezetője üdvözölte a vendégeket. Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet a V4 Csoport jelentőségéről, Erdélyi Szabolcs, a kiállításokat szervező Hybridart Management Kft. ügyvezetője a tárlatok mögötti koncepcióról és a műtárgyak alkotóiról beszélt, Szirmay Zsanett textilművész pedig a SoundWeaving kiállításon tartott rövid tárlatvezetést. 

A két kiállítás május 16-ig látható Ljubljanában.

(Forrás: KKM)