Visegrádi Csoport magyar elnökségének egyik kulturális rendezvénysorozataként a stockholmi magyar nagykövetség a négy ország sikerfilmjeiből és népszerű gyerekfilmjeiből V4 filmhetet és V4 gyerek film napot rendezett Stockholm egyik legpatinásabb, központi helyen lévő mozijában. A filmek telt házzal kerültek vetítésre.

A Kincsem (2107., Herendi Gábor) vetítésével kezdődő 2018. május 7 és 12 között rendezett V4 filmhét és gyerek film napot, a nagykövetség elnökségi kulturális programjai közül a nagykövetségek és kulturális intézetek közötti együttműködés különböztette meg a korábbi V4 elnökségi eseményektől. Mind a négy ország olyan film bemutatására koncentrált, ami széles közönséget érhet el és a svéd partnereink számára is érdekes lehet.

Fotó: KKM

Szomorú aktualitást adott az eseménynek Milos Forman halála, melyre a lehető legméltóbb módon egy filmjének bemutatásával emlékeztek meg cseh partnerek. Lengyel részről Andrzej Wajda utolsó filmjét vetítették le (Emlékképek), és a 2016-os szlovák film (A vonal) is sikert aratott. A Bar Central nevű közép-európai étterem gasztronómiai promóciós tevékenységnek köszönhetően közép-európai ételek és borok megkóstolására is lehetőség nyílt.

(Forrás: KKM)