A rigai magyar nagykövetség 2018. június 28-án a lett Zeneakadémia orgonatermében tartotta V4-es elnökségi zárórendezvényét, a V4-es Jazz Kvartett koncertjét. A rendezvényen a négy ország zenészei léptek fel: Zsári Tamás Magyarszágról; Jakub Stankiewicz Lengyelországból; Tomáš Liška Csehországból; Marián Ševčík Szlovákiából érkezett. A koncerthez igazítottan mutatták be a Visegrádi együttműködés múltját ismertető tablókiállítást is.

A nagykövet nyitóbeszédében ismertette a V4-es együttműködés múltját és alapjait, értékelte és bemutatta a magyar elnökség kiemelkedő eredményeit. Hangsúlyozta, hogy a V4 az EU-n belül a stabilitás és a gazdasági növekedés régiója. Erre is alapozva egyenrangú partnerként aktívan részt veszünk az EU jövőjét meghatározó, most zajló párbeszédben.

Fotó: KKM

Hangsúlyozta a V4 együttműködési szándékát a V4+ formátumokban, így a balti országokkal is. A nagykövet a beszéd végén jelképesen átadta az elnökséget a jelenlévő szlovák ideiglenes ügyvivőnek, kifejezve reményét, hogy a V4 lettországi képviselete és imázsépítése a július 1-vel induló szlovák elnökség időszakában is folytatódik. 

Fotó: KKM

A koncert magas színvonalú zenei élményt nyújtott a hallgatóság számára, számos vendég az együttműködés példájának nevezte a négy országból érkezett zenész koncertjének koncepcióját.

(Forrás: KKM)