A Visegrádi Csoport magyar elnökségének egyik záróakkordjaként az Andrássy Egyetem (AUB) a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Konrad-Adenauer-Stiftung közreműködésében "V4 + Deutschland im Dialog" címmel szervezett konferenciát.

A Visegrádi Csoport országaiból és Németországból érkező közel 30 fiatal, valamint további meghívott vendégek a rendezvény keretein belül lehetőséget kaptak az elnökség kiemelt témáinak és az elmúlt év eredményeinek megvitatására. A rendezvény célja a Visegrádi Csoport és Németország kapcsolatainak erősítése, a különféle országokból érkező fiatalok közötti kölcsönös kommunikáció és egymás jobb megértésének támogatása volt. 

Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

A konferenciát Prof. Dr. Dietmar Meyer, az AUB rektora, nyitotta meg. Beszédében kiemelte a V4-es országok fiataljai szerepének fontosságát és hangsúlyozta az AUB jelentőségét, mely ebben a témában releváns tudást közvetít, és ezzel hozzájárul a régió szorosabb összefonódásához. Ezt követően Varju Krisztina, Magyarország 2017-2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos kiemelte a régió hasonlóságait, melyek hozzájárulhatnak Európa megosztottságának felszámolásához. Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának vezetője is megerősítette ezt és hangsúlyozta a régió mind politikailag, mind történelmileg való elválaszthatatlanságát. Továbbá kiemelte a politikai és polgári párbeszéd fontosságát.

Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

Ezt követte két pódiumbeszélgetés, melyeket interaktív technikák bevonásával tettek attraktívabbá a résztvevők számára a szervezők. Az első panel témája a visegrádi együttműködésre és a regionalizmusra fókuszált. A beszélgetés résztvevői a következők voltak: dr. Molnár Balázs Péter, (Miniszterelnökség) Thomas Kafka (Cseh Külügyminisztérium), Veronika Lombardini (Szlovákiai Európáért és Külügyekért felelős Minisztérium) valamint Martin Kremer (Német Külügyminisztérium). A beszélgetés minden résztvevője hangsúlyozta az együttműködés fontosságát. A régió, az „innováció bölcsőjeként” került megemlítésre, mely azonban az Európai Unióhoz való csatlakozást követően kihívás előtt áll az új közös célok megfogalmazása területén.

Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

A második panel keretében, Gulyás Gergely Magyarország Miniszterelnökségét vezető minisztere, és Tobias Zech Reservisten der Deutschen Bundeswehr e.V. elnöke beszélgettek a V4-ek szerepéről Európa jövőjét tekintve. Emellett szóba került még a migrációs kérdés és a külső határok védelme, valamint további Németországban aktuális politikai témák a menekültkérdés tekintetében.

Fotó: Dimény András/Képszerkesztőség

A délelőtt zárásaként négy különböző témát vázoltak fel meghívott előadók, melyeket a délután folyamán a résztvevők kisebb csoportokban dolgoztak fel, és amelynek eredményeit a rendezvény végén prezentálták egymásnak. Slavomir Rudenko (PEU Pozsony), hangsúlyozta a felsőoktatási intézmények kiemelt szerepét, Jarosław Bajaczyk (Lengyel Intézet Budapest) pedig rámutatott a kultúra húzóerejére a turizmus területén. Galla Zoltán (Startup Campus Berlin) kiemelte a digitalizáció és a start-upok jelentőségét, Dr. Marie-Theres Thiell (innogy Hungária Kft.) pedig tematizálta a nők szerepét a régióban vezetői pozíciókban.

(Forrás: Andrássy Egyetem)