A III. Magyarország – Latin-Amerika Fórum (2017. november 15-17.) és a hozzá kapcsolódó Magyar-Brazil Gazdasági Vegyes Bizottság (GVB) negyedik ülése alkalmából Budapestre látogatott Santiago Irazabal Mourão nemzetközi együttműködésért, kereskedelmi promócióért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár. Bus Szilveszter helyettes államtitkár elnökletével ez alkalommal került sor a visegrádi országok és Brazília találkozójára is. A tanácskozás ténye egyrészt tükrözi azt a fontosságot, amelyet Latin-Amerika egyik legmeghatározóbb országának tulajdonítunk, másrészt jelzi azt az erősödő érdeklődést és figyelmet, amelyet Brazília mutat Európa legjobban teljesítő régiója iránt.

A brazil fél elismeréssel szólt a magyar kormány 2015-ben elindított „Déli Nyitás” stratégiájáról, az egyre bővülő latin-amerikai magyar jelenlétről, valamint arról, hogy a soros magyar V4-elnökség kiemelkedő hangsúlyt fektet a V4 globális, Európán kívüli országokkal fenntartott kapcsolataira. E sorba illeszkedik a most megrendezett V4-brazil külügyi és külgazdasági szakpolitikai találkozó, amely érintette az együttműködés számos jelenlegi és potenciális területét.

Fotó: KKM

Brazília az Európai Unió legfontosabb gazdasági partnere Latin-Amerikában, és 2007 óta egyike az EU kilenc stratégiai partnerének. A résztvevők megvitatták az Európát és Latin-Amerikát egyaránt érintő globális problémákat: a nemzetközi migráció kérdéskörét, a globális vízválságot, illetve az aktuális biztonsági kihívásokat is.

Fotó: KKM

A brazil delegáció vezetője elmondta: országa nagyra értékeli a visegrádi országok közötti erős kohéziót, valamint kiemelkedő gazdasági teljesítményüket. Ez az egyik kiindulópontja annak, hogy a felek elsősorban az üzleti kapcsolatok, az innovatív gazdaság és a turizmus terén kívánják erősíteni az egymás közötti szálakat, ezeken belül összpontosítva azokra a szektorokra, ahol a brazil viszonylatban előnyös lehet a közös visegrádi fellépés és promóció.

(Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium)