Visegrádi Napok néven kulturális rendezvénysorozatot szervez a Magyar Turisztikai Ügynökség. A Visegrádi Egyezmény 1991. február 15-i aláírása, azaz a V4 megszületése és az ötödik magyar elnökség tiszteletére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) február 7. és 18. között megrendezi a „Visegrádi Napok” kulturális és gasztronómiai eseménysorozatot. A változatos programokat felvonultató kezdeményezés célja a tagországok közti kapcsolatok erősítése, közös kulturális értékeik bemutatása.

A Visegrádi Együttműködés, a V4 országokat, kormányokat, embereket, ötleteket és értékeket köt össze, tagjai eltökéltek abban, hogy ezen összekötöttség erejére építve részt vegyenek a V4 térséget, valamint az annak otthont adó európai közösséget érő kihívások közös megoldásában. Ennek ismertetésére és tiszteletére a Magyar Turisztikai Ügynökség az együttműködést és a kulturális összetartozást erősítő rendezvények és kommunikációs kampányok tervezését és megvalósítását, illetve támogatását tűzte ki céljául. A Visegrádi Napok lakossági programsorozat is ezt a célt szolgálja.

A Visegrádi Napok során az alábbi programok várják az érdeklődőket:

SIRHA Budapest 2018 kiállítás – a V4 Menü bemutatója február 7-én

Az eseményen a Magyar Turisztikai Ügynökség bemutatja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a meghívott szlovák, cseh és lengyel séfek által összeállított V4 Menüt a nagyközönség és a sajtó számára. A tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételeket egy játék keretében a nyertesek meg is kóstolhatják majd.

V4 Karnevál – egész napos családi forgatag a Várkert Bazárnál február 11-én

Február 11-én, vasárnap a V4 születési évfordulójának alkalmából zenei és családi programokkal, jellegzetes négy-nemzeti bemutatókkal, karneváli hagyományok megjelenítésével, esti fényfestéssel és tűzijátékkal várják az érdeklődőket. A karneváli hangulatot idéző mutatványosok, családi és gyerekprogramok mellett olyan előadók koncertjein vehetnek részt az érdeklődők, mint Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik vagy a Kerekes Band.

V4 Menük Hete – február 12-18.

A V4 Menük Hetén a SIRHA Budapest 2018 kiállításon február 7-én bemutatandó V4 menüt kóstolhatja meg a nagyközönség Magyarország számos vendéglátóegységében, a menü ételei ugyanis február 12. és 18. között szerepelni fognak az MTÜ kezdeményezéséhez csatlakozott éttermek kínálatában is.

Előhívás - #V4 filmfeszt az Uránia Nemzeti Filmszínházban február 14-17-ig

Az Uránia Nemzeti Filmszínház az MTÜ támogatásával szervezi Előhívás filmfesztiválját, melynek során a Visegrádi országok itthon ritkán vagy sosem vetített, tabutörő kultuszfilmjeit tekinthetik meg az érdeklődők. A filmfesztivál célja, hogy bemutassa, hogyan őrzi és idézi meg az egymáshoz sok közös szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét és történelem közös tapasztalatait.

Csík Zenekar és Nothing But The Swing koncert a Várkert Bazárban február 16-án

A V4 Várkert koncertsorozat ingyenes zenei előadásain idén is minden alkalommal egy hazai, illetve egy-egy további V4 tagország fellépőinek koncertjét hallgathatja meg a közönség. Elsőként a Csík Zenekar Kossuth-díjas magyar népzenei együttes lép fel a Várkert Bazár Nagytermében. A meghívott vendég ez alkalommal a negyvenes-ötvenes évek jazz klasszikusait idéző szlovák Nothing But Swing Trio. A koncertekre a belépés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A regisztrációkat a szervezők az előadást megelőző csütörtökön 20 óráig fogadják a sfMfgyLa4M4lUVjRjb25jZXJ0c0BodW5nYXJvZmVzdC5odQ== email-címen.

A részletes programlista a https://v4kozosen.hu/ weboldalon érhető el.

A Visegrádi Napok és a V4 együttműködés

Az 1991-es megalakulása óta a kölcsönös bizalomra, a rugalmasságra és a közös hagyományokra, értékekre, érdekekre épülő visegrádi együttműködés jelentősége a közelmúltban tovább nőtt: az elmúlt 27 évben a V4 tevékenyen képviselte regionális érdekeinket, miközben a térség hozzájárult az egész kontinens jólétéhez és stabilitásához. A Visegrádi Csoport továbbra is olyan, a stabilitást és a növekedést képviselő európai tényező, melynek legitim törekvése érdemben, egyenlő partnerként hozzájárulni az EU jövőjéről szóló párbeszédhez.

A Magyar Turisztikai Ügynökség célja a Visegrádi csoport országainak magyarországi társadalmi ismertségét elmélyítő, az együttműködést és a kulturális összetartozást erősítő rendezvények és kommunikációs kampányok tervezése és megvalósítása. Ezért a 2017-2018. évi magyar elnökség alatt az MTÜ olyan kulturális programsorozatot indított el, amellyel erősíti a V4 országok közötti kapcsolatokat, és ismerteti a nagyközönséggel azokat az értékeket, amiket Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia közösen hoz létre.

(Forrás: MTÜ)