A rendszerváltozás közép-európai tapasztalatairól szervezetek a visegrádi országok és a Koreai Köztársaság közötti együttműködés keretében nemzetközi konferenciát a Külügyi és Külgazdasági Intézetben.

Az eseményen felszólalt Dr. Mikola István államtitkár úr is, aki hangsúlyozta,  kiemelkedően sikeresnek tekinthető a V4+Korea együttműködés és méltatta Dél-Korea anyagi hozzájárulását a Nemzetközi Visegrádi Alaphoz. Kiemelte továbbá, hogy sikerült kibővítenünk a kétoldalú tudásmegosztási programot Dél-Korea és a V4 közötti együttműködésre, amely az innovációra és a gazdaságpolitikára helyezi a hangsúlyt.

Koreai részről Cho Byung-jae úr, a Koreai Nemzeti Diplomáciai Akadémia (KNDA) kancellárja tartotta a konferencia vitaindító beszédét. Kifejtette, Szöul számára kiemelkedően fontos, hogy megismerkedjen a közép-európai átmenet tanulságaival, és hogy azokat beépítse az észak-koreai átalakulásra való felkészülésébe.

A rendezvényen magyar, cseh és lengyel szakértők az 1989-1991 közötti demokratikus átmenet olyan tanulságait fogalmazták meg, amelyek hasznosak lehetnek Észak-Korea remélt jövőbeni átalakulása szempontjából. Dél-koreai szakértők pedig az új szöuli kormány Észak-Koreával kapcsolatos politikáját mutatták be.

(Forrás: MTI/KKM)