A magyar V4 elnökség „Digitális Visegrád” prioritásához kapcsolódó kiemelt innovációs rendezvényre került sor november 30. és december 1. között a budapesti Várkert Bazárban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő, az Enterprise Hungary, a Magyar Kereskedőház Innotrade programja szervezésében, a Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló rendezvény a visegrádi országokban megrendezett startup versenysorozat, a V4 Startup and Innovation Tour záróeseménye volt.

A rendezvény fő kormányzati eseményén, a V4-Google Innovációs Fórumon a V4 országok magas szintű képviselői, illetve a Google cég alelnöke folytattak eszmecserét az innovációról, a digitális átalakulásról. A fórumon Magyarországot képviselő Dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy az utóbbi években a V4 országok politikai ereje mellé lassan kihangsúlyozódott a régió gazdasági ereje.

Fotó: KKM

Kiemelte, hogy Magyarország számára örömteli, hogy Közép-Európában újra érezni az optimista szemléletet. Fontosnak ítélte, hogy a Visegrádi országok a magyar elnökség mottójával és prioritásaival összhangban együttes erővel lépjenek előre az innovációk terén. Az államtitkár felhívta a figyelmet a digitalizációban rejlő hatalmas lehetőségekre, és arra, hogy az innovatív technológiák segítik az Agenda 2030-ban foglalt fenntartható fejlesztési célok megvalósítását is. Dr. Mikola István kiemelte a szakemberek, illetve a digitális készségek és képzés szerepét is, hiszen megfelelően képzett munkaerő hiányában nem lehetséges a csúcstechnológiák és az innovatív megoldások hasznosítása. A V4-ek és a Google képviselői is kiemelték az együttműködés fontosságát, valamint a közép-európai térség jelentős tudományos hagyományait és innovációs potenciálját, amely jó alapot nyújt a régióban a digitális progresszióra.

Fotó: KKM

A nagy érdeklőést kiváltó kétnapos eseményen több mint 600 startup, befektető és vállalati partner vett részt. A rendezvény keretében kerültek először átadásra a Hiventures által alapított ’Startup and Innovation Award of Hungary’ díjai, négy kategóriában választották ki a magyar és régiós startup közösség kiemelkedően teljesítő tagjait. A „Get in the Ring” nemzetközi startup verseny közép- és kelet-európai regionális döntőjét is magában foglaló, valamint aktuális nagyvállalati igényekre, problémákra kínált innovatív startup megoldásokat bemutató „Visegrad in the ring” program zárta az eseményt, melyen szakmai zsűri és a közönség szavazati alapján egy magyar startupot hirdettek ki győztesnek. 

(Forrsá: KKM/MTI/Hiventures)