2018. február 11-12-én Lengyelországban, a Łódźi Műegyetemen került sor a FIRST LEGO LEAGUE (FLL) nevű verseny V4-es döntőjére, amelyen 10 magyarországi, 10 szlovákiai, 3 csehországi és 4 lengyelországi csapat vett részt. A megmérettetésen a csapatoknak a kutatói munkáikat és robotjaikat kellett bemutatni.

A versenyen résztvevő 27 csapat közül a szakmai bírálóbizottság a kassai Talentumot találta a legjobbnak, így márciusban a kassai fiatalok a németországi Aachenben vehetnek részt a közép-európai döntőn, ahol a legjobb német, osztrák és svájci csapatokkal fognak majd versenyezni.

Fotó: www.team.talentum.net

A kassai magyar diákok sikere mögött hosszú évek kitartó munkája áll. Az egykori kassai diákok által 2007 szeptemberében létrejött Talentum Cassoviensis Alapítvány 2011-ben alakította meg a Talentum programozó műhelyét, mely azóta is sikeresen kapcsolódik be a nemzetközi LEGO programozó versenyekbe.

Fotó: www.team.talentum.net

Az Alapítvány kurátora és mentora, Hanesz Angelika, felvidéki pedagógus, akit folyamatosan végzett, magas színvonalú munkája elismeréseként 2017. június 16-án az EMMI  a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjak „Kiváló tehetséggondozó”  díjával tüntetett ki (összesen csupán 20 pedagógus kapott ilyet).

Fotó: www.team.talentum.net

A Talentum csapata az FLL döntői mellett világversenyen is kiemelkedő sikert ért el. A Talentum „nagycsapata” 2017. július 26-29-én Nagoyában részt vett a RoboCup 2017 világbajnokságon, ahol a Junior Cospace Rescue középiskolások kategóriájában 2. helyezést értek el. Egyedüli európai csapatként jutottak az elődöntőkbe, ahol Dél-Korea és a házigazda Japán csapatait legyőzve Szingapúr csapatával vívták a döntőt.

(Forrsá: KKM)