Hírek

2017. szeptember 18. 15:00

Vision4Tech – Stratégiai digitális és technológiai témákról egyeztetnek a V4 szakértők november 8-án Budapesten

Stratégiai jelentőségű digitális és technológiai témákban szervez Vision4Tech címmel egynapos konferenciát a magyar V4 elnökség ideje alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapesten. A 2017. november 8-án, a visegrádi országok szakértőinek részvételével megrendezésre kerülő konferencia célja a digitális és infokommunikációs eredmények, és a jövő technológiának bemutatása a szakmai és az iparági szervezetek bevonásával.

2017. szeptember 15. 10:00

Nagyköveti előadás a madridi INCIPE rendezvényén

A magyar V4 elnökség prioritásairól és a Visegrádi Csoport Európa-képéről Magyarország madridi nagykövete, Győri Enikő tartott előadást szeptember 14-én a spanyol Nemzetközi Kapcsolatok és Külpolitika Intézetében.

2017. szeptember 14. 18:00

Szijjártó: a lehető legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodásra van szükség Nagy-Britanniával

A lehető legszélesebb körű és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodásra van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között, hogy a gazdasági, kereskedelmi és befektetési kapcsolatok akadálymentesek maradjanak – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

2017. szeptember 13. 15:00

V4–Koreai Köztársaság Tudáscsere Program: 2017–2018-ban az innovatív KKV-k a középpontban

2017. szeptember 13-án a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében került sor a V4-Koreai Köztársaság Tudáscsere Program (KSP) 2017-2018. évi nyitórendezvényére, amely a Visegrádi Csoport 2017 júliusában kezdődő magyar elnökségének első nemzetközi tudománydiplomáciai eseménye volt. A rendezvényen Íjgyártó István, a KKM kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára köszöntötte a programban résztvevő öt ország küldötteit.

2017. szeptember 12. 10:00

Startup vállalkozások mutatkoztak be Tel-Avivban

2017. szeptember 3. és 11. között Magyarország tel-avivi nagykövetsége három startup vállalkozásnak, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány képviselőinek és a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértőjének szervezett programot. A látogatás a 2017. júliusi, budapesti miniszterelnöki csúcs egyik kiemelt területére, az innovációra és a startupokra összpontosított, illetve jó alkalmat kínált arra, hogy a V4-es elnökségi célkitűzések is megjelenjenek.

2017. szeptember 11. 10:00

V4-tanulmány bemutatása a prágai magyar nagykövetségen

A magyar V4 elnökség programjaként Magyarország prágai nagykövetségén 2017. szeptember 8-án mutatta be Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont kutatási eredményét, amely a visegrádi országokban végzett közvélemény-kutatás alapján mérte a V4 ismertségét, támogatottságát, illetve egyes, az illegális migrációval kapcsolatos EU-s és magyar intézkedések állampolgári értékelését. A tanulmányt a magyar kutatóintézet cseh (MEDIAN), lengyel (Instytut Badań Rynkowych i Społecznych), illetve szlovák (FOCUS) partnereivel közösen készítette el.

2017. szeptember 8. 16:00

V4 Szabadtéri Kulturális és Turisztikai Fesztivál Moszkvában

A Visegrádi Csoport magyar elnökségének rendezésében a V4 országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) első közös oroszországi kulturális rendezvényre 2017. szeptember 9-én, Moszkva város napján kerül sor a moszkvai Muzeon Művészeti Parkban. Szombaton az érdeklődőket egy egésznapos Szabadtéri Kulturális és Turisztikai Fesztivál várja, mely lehetőséget nyújt arra, hogy a moszkvai közönség megismerkedhessen a magyar, cseh, lengyel és szlovák kulturális hagyományokkal és a régió vonzó idegenforgalmi látványosságaival.

2017. szeptember 4. 9:00

Szijjártó Péter: Folytatódik a Magyar Honvédség baltikumi szerepvállalása, Észtország lehet a bázis

"Büszkék vagyunk arra, hogy a külföldön - a NATO és az ENSZ keretében - állomásozó katonáink száma elérte az ezret, és az Észtországban szolgálókra külön is büszkék vagyunk. Minden észt politikai vezetővel folytatott tárgyalás azzal kezdődik, hogy ők megköszönik az itteni magyar katonai jelenlétet. Ez egyúttal bizonyítja a visegrádi csoport erejét, hiszen a V4-es együttműködés keretében született a döntés róla, és bizonyítja, hogy tiszteletben tartjuk minden szövetségesünk helyzetértékelését a saját biztonságát illetően" - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel 2017. szeptember 1-jén telefonon, miután meglátogatta az észtországi Voruban szolgálatot teljesítő magyar lövészszázadot.

2017. augusztus 31. 16:00

V4-Keleti Partnerség-csúcs: a V4-ek stratégiai jelentőséget tulajdonítanak a keleti szövetségépítésnek

A visegrádi országok stratégiai jelentőséget tulajdonítanak az Európai Unió keleti irányú szövetségépítésének - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután a V4-ek vezetői a Keleti Partnerség országaiból érkezett politikusokkal találkoztak az Európai Bizottság és Észtország képviselőinek részvételével Budapesten.

2017. augusztus 30. 10:00

Közép- és Kelet-Európa a XXI. század többpólusú világában: Konferencia Sopronban

A Magyar Földrajzi Társaság és ennek megújult Geopolitikai Szakosztálya 2017. augusztus 25-én Sopronban, a Széchenyi István Gimnáziumban rendezett tudományos konferenciát. A tudományos konferencia fővédnöke a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt.