Tovább erősödött a Visegrádi Négyek (V4) védelmi együttműködése – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes február 28-án, a fővárosban a Visegrádi Négyek védelmi miniszterhelyetteseinek találkozója után tartott sajtótájékoztatón.

Vargha Tamás a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón elmondta: a jelenlegi biztonsági helyzetben a V4-ek együttműködése még erősebb és fontosabb, mint eddig volt. A felek egyetértettek abban, hogy a NATO védelmi berendezkedése is erősödött az elmúlt időben. 

Emlékeztetett: Magyarország egy századnyi erőt küldött tavaly Észtországba, az északi partner biztonságérzetének megerősítésére. Ugyanakkor mind a négy ország támogatja, hogy az észak-atlanti szövetség fokozza terror elleni fellépését, például úgy, hogy az iraki kiképző misszió hivatalos formát kapjon a szervezeten belül. Részt kívánnak venni továbbá a NATO nápolyi parancsnokságán létrejött, az Európát délről fenyegető kihívásokat, például a migrációt elemző központ munkájában – fűzte hozzá.

A kétnapos tanácskozáson a felek támogatták a védelmi kiadások növelését célzó kormányzati intézkedéseket; a magyar kormány például azt vállalta, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékára növeli ezeket a forrásokat. Vargha Tamás szólt arról is, a magyar kormány támogatásával elindult a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amely átfogó modernizációt jelent a hadseregben. A négy ország védelmi minisztériumainak képviselői tárgyaltak továbbá az Európai Unió védelmi dimenziójának megerősítését célzó, úgynevezett állandó strukturált együttműködésről (PESCO), az Európai Védelmi Alapból finanszírozott projektekről, a jövőre ismét felálló V4-EU harccsoport előkészületeiről és a NATO új parancsnoki struktúrájáról is. „Beszéltünk a közös európai biztonság- és védelempolitikáról, és egyetértettünk, hogy az európai katonai válságkezelési képesség megerősítése, hatékonyabb és önállóbb uniós fellépésre szükség van, mégpedig úgy, hogy ez nem a NATO melletti párhuzamos, s azt megkettőző képesség” – mondta az államtitkár.

Dr. Róbert Ondrejcsák, a szlovák védelmi tárca miniszterhelyettese az egyik legfontosabb kérdésnek a NATO-tagok egymás közötti szolidaritását nevezte, és emlékeztetett, hogy országa százötven katonát küldött Lettországba a biztonság erősítésére. Ugyanakkor az iraki szerepvállalást is kiemelte, megjegyezve, hogy a Közel-Kelet stabilitása múlhat az iraki és a szíriai helyzeten. Dr. Jakub Landovsky, a cseh védelmi tárca miniszterhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta: a V4-ek készen állnak arra, hogy hozzájáruljanak az új NATO-parancsnoki struktúra kialakulásához. A cseh miniszterhelyettes úgy fogalmazott: nagyon magasra került a léc a magyar V4-es elnökség alatt. Tomasz Szatkowski, a lengyel védelmi tárca miniszterhelyettese azt mondta, hosszú távon a megfelelő irányba tart a V4-ek együttműködése. Örömét fejezte ki, hogy az együttműködés az uniós és a NATO- ügyek mellett a biztonságpolitikát is felöleli. 

(Forrás: HM)