A regionális védelmi együttműködés magyar prioritások mentén történő elmélyítéséről tanácskoztak január 30-án Budapesten a V4 védelempolitikai igazgatók, akik az ülés másnapján osztrák, horvát és szlovén kollégáikkal is egyeztettek.

A magyar V4 elnökség programjának részeként a honvédelmi tárca január 30-án magas szintű védelempolitikai tanácskozást szervezett a Visegrádi Négyek közt folyó sokrétű védelmi együttműködés aktualitásainak áttekintése, illetve az elnökség második félévére eső szakpolitikai prioritásaink egyeztetése érdekében.

Fotó: HM

Az eszmecsere fő témái a júliusi NATO csúcsértekezletre való felkészülés mellett a közös európai biztonság- és védelempolitika, valamint a hatékonyabb EU katonai kapacitások megteremtését célzó új eszközök, és azok kiaknázásának lehetőségei voltak – ez utóbbira kiváló példa a az EDF, vagyis az Európai Védelmi Alap. A magyar delegációt Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára vezette.

Fotó: HM

A tanácskozás másnapján, január 31-én a résztvevők köre további három partnerrel bővült, mivel a védelempolitikai igazgatók ülése a Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát, Ausztriát, Szlovéniát, Horvátországot és megfigyelőként Lengyelországot tömörítő Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) soros magyar elnökségének nyitányaként is szolgált. A helyettes államtitkár tájékoztatta partnereit a január 1-én megkezdett, egy évig tartó soros magyar CEDC elnökség védelempolitikai prioritásairól, melyek az előző, osztrák és cseh elnökségek munkájára is építve két fő területre koncentrálódnak. Egyrészt – a belügyi tárcák mellett – a tagországok a honvédelem területén is folytatják a migrációs válság kezelésében való együttműködést a CEDC keretein belül, beleértve egy esetleges – a nyugat-balkáni útvonalon érkező – újabb hullámra való felkészülést és koordinációt.

Fotó: HM

A másik lényeges pillér pedig a regionális képességfejlesztési és védelmi ipari együttműködés előmozdítása az európai katonai válságkezelő képességek megerősítésére indult kezdeményezések – úgymint az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) – keretében. A V4+CEDC formátumú védelmi együttműködés elmélyítése – a fél évig párhuzamosan betöltött elnökségi szerepünkre tekintettel – egyben a magyar V4 elnökség egyik legfontosabb szakpolitikai prioritása is.

(Forrás: Honvédelmi Minisztérium)