A visegrádi országok védelmi miniszteri találkozója másnapján, 2018. március 28-án a magyar V4 elnökség keretében Budapesten találkoztak a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation - CEDC) országai.

Az osztrák és magyar javaslatra 2010-ben létrehozott – Ausztriát, Csehországot, Horvátországot, Szlovákiát és Szlovéniát, Magyarországot, valamint megfigyelőként Lengyelországot tömörítő – együttműködés katonai képességfejlesztési és közös kiképzési projektek indítását, illetve műveleti együttműködést tűzött ki célul. A CEDC elnökségét 2018 januárja óta Magyarország tölti be, amely részben egybe esik hazánk V4 elnökségével. Ennek nyomán a Magyarország szándéka a V4-ek és a CEDC együttműködésének előmozdítása.

Fotó: Dévényi Veronika

A szerdai tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Simicskó István honvédelmi miniszter kiemelte: a közép-európai régió biztonsága Európa jövőjének záloga. A miniszter példaértékűnek nevezte CEDC együttműködést és elmondta, hogy kollégáival megállapodtak: védelmi képességeiket tovább fejlesztik, hogy még hatékonyabban védhessék az európai értékeket, és a schengeni határokat. Simicskó István szerint az együttműködés példaértékű abból a szempontból is, hogy nem csak célokat fogalmaztak meg, hanem közös cselekvési akciótervet is kidolgoztak, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban segíthessék egymást baj esetén. A hét ország védelmi vezetői áttekintették a biztonsági helyzetet, s a veszélyeket, mint például a tömeges illegális migráció és a terrorizmus.

A magyar honvédelmi miniszter elmondása szerint kollégáival egyetértettek, hogy a migrációs válsághelyzet elhúzódására kell készülni. Ennek nyomán Simicskó István a tanácskozáson felajánlotta, hogy Magyarország – a 2017-ben Horvátország által megrendezett gyakorlathoz hasonló – határvédelmi, migrációs válságkezelési nemzetközi hadgyakorlatot rendez 2019-ben. A tárcavezető beszámolt róla, hogy a felek a tanácskozáson a Nyugat-Balkán biztonsági helyzetét aggasztónak értékelték, és azt hangoztatták: közös fellépéssel – a NATO és az Európai Unió eszközeivel is – mindent meg kell tenni, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása fennmaradjon. Fontos viszont, hogy a helyzetet a balkáni térség védelmi, belügyi minisztereivel, vezető politikusainak bevonásával kezeljék.

Fotó: Dévényi Veronika

A tanácskozáson kiemelt téma volt az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) is, amely – mint Simicskó István fogalmazott – újabb dimenziót jelent Európa védelmének megerősítésében. Ezáltal lehetővé válik, hogy az EU külső határait még hatékonyabban védjék, s hogy a válságövezetekben nagyobb erővel tudjanak megjelenni – fejtette ki a miniszter.

A sajtótájékoztatón Mario Kunasek osztrák védelmi és sportminiszter arra figyelmeztetett: a „válságnak nincs még vége”. Elmondta: továbbra is rendszeresen fognak el illegális migránsokat Ausztriában is. Az osztrák miniszter szerint, amíg a külső határok védelme nem valósul meg, addig az országoknak saját határait kell megvédeni, s a belső biztonságot erősíteni kell.

Fotó: Dévényi Veronika

Tomasz Szatkowski, lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes azt mondta: a tömeges migrációs helyzet kezelésében segíteni kell a leginkább fenyegetett országokat, de a probléma megoldását a „bajok gyökerénél” kell kezdeni, s az egyes válságövezetekre kell koncentrálni.

Karla Slechtová cseh védelmi miniszter azt mondta: a CEDC jelentőségét kifejezve úgy fogalmazott: „így együtt van hangunk”. Elmondta, áttekintették, hogy a tömeges illegális migráció, a terrorizmus ellen, illetve nemzetközi missziókban miként tud együttműködni a hét ország.

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter azt emelte ki: Magyarország kiváló munkát végzett soros elnöksége alatt, ezek közül is külön kiemelte a PESCO projektek előmozdítását.

Fotó: Dévényi Veronika

Andreja Katic szlovén védelmi miniszter úgy értékelte: a térség biztonsági helyzete jelenleg stabil. Ennek megőrzésére is folytatni kell az együttműködést. Továbbá vannak olyan globális kihívások, mint például a tömeges migráció, a hibrid hadviselés, a kibertámadások, amelyekre hatékonyan csak együttműködéssel tudnak reagálni az országok.

Petar Mihatov horvát védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta: a PESCO-ban jelenleg 17 projekt van az asztalon. Ezzel együtt a horvát védelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a védelmi iparokban, s az azokhoz kapcsolódó iparágakban is együttműködésre van szükség, hogy minél több forrással részesülhessenek az európai védelmi alapból (EDF).

A találkozó résztvevői  közös együttműködési nyilatkozatot fogadtak el, amely az alábbi linken érhető el.

(Forrsá: MTI-KKM)