V4-országgyűlési elnökök találkozója - Az egész kontinens megerősödéshez hozzájárulhat a V4

Publikálva: 2018. március 2.

A V4-nek nemcsak a közös érdekek védelme a fontos, munkájával hozzájárulhat az egész európai kontinens megerősödéséhez - mondta Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke pénteken Budapesten.

A politikus a visegrádi államok házelnökeinek találkozóját és parlamenti bizottságainak konferenciáját lezáró sajtónyilatkozatában kifejtette: rengeteg konkrét kérdés, téma van, amellyel nemcsak egyetértenek a visegrádi partnerek, hanem ezek a további együttműködés alapjául szolgálhatnak. A szoros együttműködés hosszú távon is tartóssá és gyümölcsözővé teheti a visegrádi csoportot - vélekedett.

Fotó: Szigetváry Zsolt - MTI

A házelnök közölte: több parlamenti bizottság - az európai ügyekkel, a külügyekkel, a népjóléti, a gazdasági, a mezőgazdasági, a védelmi, rendészeti ügyekkel foglalkozó bizottságok - tagjai egyeztettek és fogadtak el zárónyilatkozatokat, amelyeket az európai partnereiknek is továbbítanak.

Radek Vondrácek, a cseh parlament képviselőházának elnöke arról beszélt, hogy a V4 egy olyan márka, amely a világban jól látható, hallható, és ez rendkívüli érték. Európában ma a V4 olyan jól ismert, mint a Benelux-államok, és a tekintélyüket a barátságukkal, a munkájukkal vívták ki - fogalmazott.

Milan Stech, a cseh parlament szenátusának elnöke kiemelte: a visegrádi partnerek az elmúlt időben intenzív tárgyalásaik révén bebizonyították, hogy képesek egyeztetni az álláspontjukat és összefogni az erőiket. Az együttműködésük példaértékű mások számára - tette hozzá.

Fotó: Szigetváry Zsolt - MTI

Marek Kuchinski, a lengyel szejm elnöke hangsúlyozta: az egész EU legdinamikusabb részévé vált a visegrádi csoport. A V4 valódi letéteményese azoknak az alapvető európai értékeknek, amelyekre az EU épül - jelentette ki.

Stanislaw Karczewski, a lengyel parlament szenátusának elnöke arról beszélt, hogy fontos a nemzeti parlamentek szerepe, hangjuk jól hallható Európában. A 65 milliós visegrádi térség nagyon jó lehetőségeket kínál, amelyeket mindenképpen ki kell használni - hangoztatta.

Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke elmondta: egy olyan kis országnak, mint Szlovákia, erőt ad, hogy tagja a V4-nek. Jó, hogy a cseh, a lengyel és a magyar nemzetet a barátaiknak mondhatják, és sokat tanulhatnak egymástól - vélekedett.

A résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben hangsúlyozták a visegrádi országok és a nemzeti parlamentek jogát ahhoz, hogy az EU jövőjéről szóló vitához konstruktívan hozzájáruljanak. Egyetértettek abban, hogy az európai integráció történetében a fejlődés motorját az egymással együttműködő, szuverén nemzetek jelentették, ezért hangsúlyozták, hogy a visegrádi országok egy erős és eredményes államok közösségére épülő, hatékonyan működő és polgárközelibb unió kialakításában és fenntartásában érdekeltek.

Fotó: Szigetváry Zsolt - MTI

Felhívták továbbá az EU tagállamait és intézményeit, hogy őszintén nézzenek szembe az uniót belülről és kívülről érő kihívásokkal, és folytassák az azokról szóló konstruktív vitát. Az EU-t érintő belső kihívásokra - köztük az európai társadalmak demográfiai folyamataira - elsősorban a határokon belül kell megoldást találni, míg az EU határain kívül eredő problémákat - mint a migrációs és menekültválság - keletkezésük helyén kell megoldani - emelték ki.

Az európai polgárok életét alapjaiban befolyásoló migrációs válságra biztonságpolitikai szempontokat is figyelembe vevő, konszenzussal elfogadott, átfogó stratégiát kell kidolgozni, amely a schengeni vívmányok megtartását célozza, világos különbséget tesz a menekültek és a gazdasági, illetve illegális migránsok között - olvasható a nyilatkozatban, amelyet aláírt Kövér László mellett Radek Vondrácek, Milan Stech, Marek Kuchinski, Stanislaw Karczewski és Andrej Danko.

(Forrás: MTI)

Menü

A Visegrádi Csoport magyar elnöksége

Navigáció