2018. február 22-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten fogadta partnerét, Julie Bishop ausztrál külügyminisztert. A sajtónak nyilatkozva Szijjártó Péter kiemelte: Ausztrália súlya egyre növekszik a világpolitikai és világgazdasági folyamatok alakulásában, ezért ez Európai Uniónak, Közép-Európának és Magyarországnak érdeke a minél szorosabb együttműködés az országgal.

A kétoldalú találkozót követően – a V4 együttműködés történetében először – Visegrádi Csoport + Ausztrália külügyminiszteri egyeztetésre került sor. A munkaebéden a felek az Európai Unió és Ausztrália közötti együttműködésről, ezen belül az EU és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi megállapodásról, valamint számos globális és regionális kihívásról – például a migráció kezelése, vagy a terrorizmus elleni együttműködés – egyeztettek.

Fotó: Kovács Márton

Az Európai Unió és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások témakörét illetően a V4-ek támogatásukat fejezték ki aziránt, hogy a tárgyalások mielőbbi megkezdődjenek, a fennálló nemzeti szempontok, érzékenységek megfelelő figyelembe vétele mellett. Az ausztrál külügyminiszter megköszönte a támogatást, és hangsúlyozta, hogy meglátása szerint az egyezményből minden fél sokat profitálhat.

Fotó: Kovács Márton

Az ausztrál tárcavezető a találkozót megelőző sajtótájékoztatón a gazdasági kapcsolatokról elmondta: hatalmas lehetőségek kínálkoznak a kereskedelem és a beruházások tekintetében.

Fotó Kovács Márton

Ausztrália a világ 13. legnagyobb gazdasága, folyamatos a növekedés, nyitott, exportorientált ország, amely szívesen együttműködik hasonló berendezkedésű gazdaságokkal. Julie Bishop megjegyezte: szívesen egyeztetnek a visegrádi országokkal, mert a V4 fontos álláspontot képvisel az EU-n belül.

(Forrás: MTI, KKM)