A visegrádi és a balkáni országok külügyminiszteri május 11-én Sounionban folytattak megbeszélést Európa jövőjéről, az Európai Unió bővítéséről, valamint migrációs és energiabiztonsági kérdésekről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter  az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: Európa jövőjének kérdésével kapcsolatban elkerülhetetlen, hogy a migrációs válság legyen a legfontosabb napirendi pont. "Mivel Európa déli, délkeleti határa - ugyanúgy, mint három esztendővel ezelőtt - nyitott és védtelen, ezért a magyar déli határintézkedéseket a lehető legszigorúbb módon fenn kell tartani" - szögezte le a miniszter

Fotó: KKM

Szijjártó Péter szerint csak az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás betartásán múlik, hogy érkezik-e újabb migrációs hullám Európába déli, délkeleti irányból. 

Fotó: KKM

Az Európai Unió és Törökország két éve állapodott meg arról, hogy Ankara minden olyan embert visszafogad, aki jogellenesen lép az Európai Unió területére, az EU pedig több milliárd euróval segíti a Törökországban lévő többmilliónyi menekült ellátását, valamint minden illegálisan érkező, visszaküldött szíriai helyett befogad egy szíriai menedékkérőt Törökországból. 

(Forrás: MTI/KKM)