2017. november 14-én a magyar Közbeszerzési Hatóság nemzetközi konferenciát rendezett „Átlátható, hozzáférhető és versenyképes közbeszerzés” címmel. A rendezvény megnyitóján Rigó Csaba Balázs, a Hatóság elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, -egyben a konferencia védnöke - Dr. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, illetve Dr. Balogh Csaba a magyar V4 elnökségi program lebonyolításáért felelős Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára köszöntötték a résztvevőket. A megnyitókat követően Dr. Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese tartotta meg előadását a korrupciós kockázatokról és a versenyellenes magatartásokról.

A konferencia a Visegrádi Együttműködés 2017-2018. évi magyar elnökségi programjának részeként került megrendezésre mintegy 360 fő - köztük a V4-es tagállamok, valamint a hazai közbeszerzési intézmények vezetői, illetve más nemzetközi szakértők - részvételével. A konferencián az Európai Bizottság több szakembere mellett előadást tartottak Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovénia és Szlovákia közbeszerzési társszervezeteinek képviselői, a résztvevők között pedig litván, szerb és görög kollégák is megtalálhatóak voltak.

Fotó: Aradi Barna

A konferencia célja egyrészt a nemzetközi tudásmegosztás és tapasztatcsere, másrészt pedig a hazai és külföldi közbeszerzési szakemberek továbbképzése, ezáltal a közbeszerzési jogalkalmazás támogatása és a jó gyakorlatok elterjesztése volt. Az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás megteremtése, valamint a közpénzekkel, közvagyonnal való szabályos, célszerű, eredményes és hatékony gazdálkodás elősegítése érdekében a konferencián különös hangsúlyt kapott a közbeszerzések tisztasága és a versenyképesség kérdése.

Fotó: Aradi Barna

A konferencia szakmai programjában a megnyitó beszédek és előadások után két szekcióban, a következő témákban hallgathattak meg a résztvevők előadásokat:

- integritás megteremtése a közbeszerzésekben – az ellenőrzési mechanizmusok szerepe;

- átláthatóság és informatikai megoldások: e-közbeszerzés;

- a közbeszerzés adminisztratív terheinek csökkentése;

- a közbeszerzés stratégiai célja: zöld közbeszerzés, életciklus költség, kkv-k támogatása;

- a jogorvoslati irányelvek felülvizsgálata – a közbeszerzési jogorvoslati eljárások szerepe. 

(Forrás: Közbeszerzési Hatóság)