Budapest és Pannonhalma között 168,7 kilométer várta a Visegrád 4 Kerékpárverseny magyarországi szakaszának résztvevőit. A cseh Frantisek Sisr (CCC Sprandi Polkowice) nyerte a versenyt, a legjobb magyar kerekes Pelikán János (My Byke-Stevens) lett, aki a 17. helyen ért célba. A Visegrádi Csoport 2017/2018. évi magyar elnökségének tiszteletére május 12-én a Várkert Bazárnál rajtolt a V4 Kerékpárverseny. A rajthelyszín egész napos családi programmal várta az érdeklődőket a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából, többek között látványos, interaktív kerékpáros programokkal és koncertekkel.

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárának köszöntőjét követően a Visegrádi Csoport országainak képviselői várták át ünnepélyes keretek között a rajtszalagot. Pontban 13 óra 30 perckor 28 csapat közel 160 kerekese vágott neki a távnak a verseny sztárvendége, a Giro d’Italián és a Tour de France-on is kétszer második, 55 éves olasz kerékpáros, Claudio Chiappucci jelenlétében.

Fotó: Vanik Zoltán

Az éles rajtot követően folyamatosak voltak az akciók, azonban életképes szökés nagyon sokáig nem alakult ki. A mezőnyt a lengyel pro-kontinentális CCC Sprandi Polkowice sora irányította. Mintegy húsz kilométer megtételét követően egy húsz fős sor leszakadt, az ő sorsuk így viszonylag korán megpecsételődött. Az ötvenes kilométerkőhöz érve eleredt az eső, melynek következtében több kisebb bukás is történt.

Fotó: Vanik Zoltán

A következő tíz kilométer ismét a CCC Sprandi Polkowice soráról szólt, olyannyira meghúzták a tempót, hogy a mezőny több apróbb részre szakadt. Ennek következtében alakult ki a nap elmenése, melyben húsz kerékpáros vállalt szerepet. Pannonhalmán következett a viadal legnehezebb és egyben leglátványosabb része, a helyenként 15%-os meredekségű, dísztérkő burkolatú emelkedő az Apátság felé, melyet háromszor is le kellett küzdeni.

Fotó: Vanik Zoltán

A pannonhalmi körpályán az utolsó körben a cseh Frantisek Sisr (CCC Sprandi Polkowice) akciózott, aki végül tíz másodperc előnnyel haza is ért, megnyerve így a magyar nagydíjat. A második csapattársa, a lengyel Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice), míg a harmadik a szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) lett. Legjobb magyarként Pelikán János (My Bike-Stevens) zárt a 17. helyen, míg a legjobb szlovák versenyző Martin Haring (Dukla Banska Bystrica) lett. A 2018-as V4 Kerékpárverseny összetett sárga trikóját a szlovén Rok Korosec (My Bike-Stevens) kaparintotta meg.

(Forrás: V4 Kerékpárverseny.hu - MER SE/KKM)